fbpx


Incluziune și diversitate - principale pentru sisteme financiare mai profitabile pentru toți  


Accesul incluziv la servicii financiare pentru fiecare persoană facilitează dezvoltarea rezilienței financiare și aduce profitabilitate crescută pentru toate părțile implicate 

Un client nerezilient care devine un client rezilient, poate genera o valoare de 167 de euro anual. 

Avem la îndemână tehnologia care permite băncilor să ofere servicii adaptate nevoilor fiecărui client și astfel să facă disponibile aceste servicii, în mod egal, tuturor persoanelor, indiferent de statutul social sau economic, pentru a putea crea societatea incluzivă, rezilientă și prosperă pe care ne-o dorim. 


Accesul incluziv la servicii financiare pentru fiecare persoană facilitează dezvoltarea rezilienței financiare a fiecăruia, dar se traduce și prin profit crescut pentru bănci și bunăstare generală pentru societate. Extinderea posibilității reale de a avea un cont bancar și, în plus, de a accesa un împrumut, de a avea o poliță de asigurare sau de a accesa o soluție de economisire și către persoanele din categoriile vulnerabile va crea o schimbare în sistemul bancar și va reprezenta o modalitate inovativă și chiar profitabilă de redefinire a realității post-pandemice.     

ÎN DOMENIUL FINANCIAR, INEGALITATEA DUCE LA... MAI MULTĂ INEGALITATE

Fondul Monetar Internațional a identificat o legătură puternică între accesul inegal la servicii financiare și inegalitatea la nivelul veniturilor, cu o parte importantă a acestor inegalități provenită din diferențele sistematice de gen privind accesul financiar.  

În mod cert, când vorbim despre sustenabilitate financiară și bunăstarea generală a populației, nu putem ignora unul dintre pilonii principali care stau la baza societății - femeile. Conform unui raport al raport al Better Than Cash Alliance, realizat împreună cu Women’s World Banking și Banca Mondială, 56% din populația nebancabilă este reprezentată de femei. Mai mult, același document arată și că accesul la servicii financiare este și mai limitat în rândul femeilor care fac parte din grupurile minoritare - în Statele Unite, 93% din femeile albe au un cont bancar, comparativ cu doar 84% din femeile hispanice și 80% dintre femeile afro-americane.  

Absența oricărei conexiuni cu băncile poate fi cauzată de o serie largă de factori, incluzând și politici bancare care sunt restrictive și reduc accesul populației la serviciile financiare de care au nevoie. Prin urmare, oamenii care nu reușesc să bifeze toate criteriile de eligibilitate ale băncilor sunt forțați să caute alternative care nu întotdeauna sunt la fel de sigure cum sunt băncile.  

Putem lua exemplul unui credit. Dacă o persoană nu se califică pentru un credit la o bancă, vor apela la instituții nebancare sau chiar la soluții mult mai puțin avantajoase pentru a împrumuta banii de care au nevoie. În aceste situații, dobânzile se pot chiar dubla sau pot atinge nivele revoltător de mari, comparativ cu cele practicate de bănci. De exemplu, în România, dobânzile nu sunt reglementate și, de aceea, dobânzi chiar mai mari de 100% pe an sunt o practică uzuală. De ce este aceasta o problemă și de ce ar trebui să acționăm pentru a schimba felul cum se întâmplă aceste lucruri? Dobânzile mai mari presupun sume mai mici împrumutate și/sau o presiune mult mai mare în legătură cu veniturile unei persoane, cauzată de sumele mari de bani care trebuie restituite. Ceea ce conduce la un nivel redus de reziliență financiară și predispoziție la sărăcie. Și, bineînțeles, dacă nu ai un cont la bancă, nu poți obține un credit. Este un cerc vicios care pune o presiune extraordinară pe persoanele vulnerabile, pentru ca în final, acestea să aleagă variante de împrumut mult mai costisitoare și mai riscante, ceea ce duce la adâncirea și mai mare a inegalităților din societate 

CÂT DE EXTINSE SUNT INEGALITĂȚILE 

În Uniunea Europeană și în Marea Britanie mai mult de 50% din populație NU este rezilientă financiar – nu au deloc sau au economii care sunt mai puține decât nivelul veniturilor pentru trei luni; au posibilități reduse de a economisi, împrumuta sau restitui banii; au capacități limitate de a se ocupa de cheltuielile obișnuite (sursa: linklink). Doar în Europa, lipsa bunăstării financiare presupune costuri de Business de 139 de miliarde de dolari pe ani (sursalink). Aceasta este o problemă serioasă ce trebuie rezolvată, mai ales acum, când criza Covid-19 a accentuat și mai mult inegalitățile sociale, economice și de gen, inclusiv în țările dezvoltate.  

22TrustVenture vede o valoare imensă în îmbunătățirea nivelului de reziliență financiară în rândul întregii populații. Estimările noastre arată că doar pentru industria financiară transformarea unui client nerezilient financiar în unul rezilient poate produce o valoare anuală de 167 de euro. Dacă respectivul client se califică și accesează un credit, valoare pe care acesta o produce poate urca până la 376 de euro anual. 

Acum, când tehnologia pune la pământ zidurile tradiționale peste tot în lume, când pandemia ne-a arătat tuturor cât de mult acțiunile noastre influențează viața tuturor celorlalți, indiferent de statutul economic sau social, soluțiile pentru îmbunătățirea rezilienței financiare ne sunt la îndemână. Un sistem bancar mai incluziv, care să fie centrat pe nevoile individului și care să ofere servicii adaptate situației unice a fiecărui client poate aduce avantaje pentru fiecare dintre părțile implicate, fie că vorbim de bănci, persoane private sau chiar de stat. Fiecare persoană creează valoare prin deciziile financiare pe care le ia zilnic. Această valoare poate fi maximizată și împărțită între bănci și clienți, aducând cele două părți într-o relație reciproc avantajoasă, mult mai profitabilă, mai de încredere și mai corectă.  

Serviciile financiare trebuie să fie adaptate și disponibile oricui, în orice moment. Noi avem tehnologia și cunoștințele pentru a face asta. Este timpul să acționăm pentru că schimbarea începe să aibă loc, iar cea mai inteligentă și mai umană abordare este să fim pregătiți să susținem și să încurajăm societatea să devină mai rezilientă, mai incluzivă și mai prosperă.  

22TRUST VENTURE SCHIMBĂ SISTEMUL 

22Trust Venture lansează un experiment în viața reală - Early Access Program - pentru a demonstra băncilor beneficiile pe care le poate aduce tuturor un mod nou de a face banking – incluziv și reciproc avantajos. În România, 72% dintre toate economiile personale aflate în conturile deschise la bănci sunt deținute de doar 5% din clienți. 22Trust Venture schimbă această situație aducând obiceiurile financiare bune în viața ta de zi cu zi.   

Dacă îți dorești un sistem bancar demn de secolul 21 - corect, incluziv, sustenabil, un sistem care să permită fiecărui cetățean să beneficieze de pe urma acțiunilor sale, hai alături de noi în Early Access Program! 


Feature image credit



Leave a Reply

Your email address will not be published.


Comment


Name

Email

Url