fbpx


Cum schimbăm sistemul bancar - Partea 2: Teoria tranziției 


  • Sistemele pot fi schimbate prin acțiuni concentrate pe trei niveluri – schimbarea peisajului, schimbarea regimului și apariția inovațiilor 
  • Pentru ca peisajul să poată fi schimbat, este nevoie ca inovațiile să aibă spațiu de dezvoltare și să fie integrate, ulterior, de regim 
  • Odată întegrate la nivelul regimurilor, inovațiile devin noua realitate, ceea ce duce la schimbarea întregului peisaj și, prin urmare, a întregului sitem 

*Aceasta este cea de-a doua parte a articolului nostru despre pârghiile care conduc la schimbarea sistemului. Găsești prima parte a articolului aici pe secțiunea de blog, sau la sfârșitul articlolului. Dacă ai citit-o deja, te invităm să treci direct la Partea 2: Teoria tranziției.* 


În zilele noastre mulți consideră că sistemul financiar este erodat. Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de valoarea pe care o creează acțiunile lor, precum și de valoarea pe care o generează în calitate de clienți și se așteaptă ca băncile să fie corecte cu ei atunci când vine vorba de această valoare. Pe de altă parte, băncile nu au găsit încă o modalitate de a cuantifica această valoare la scară largă și, prin urmare, nu depun eforturi mari pentru a-și menține și îmbunătăți relația cu clienții lor. Mai degrabă își canalizează energia înspre reducerea costurilor de deservire a acestei relații.  

Aceste fricțiuni create de lipsa de aliniere a intereselor între bănci și clienții lor nu numai că produc o eroziune a încrederii, care ar trebui să fie pilonul principal în relația client-bancă, dar generează și pierderi financiare pentru bănci, pentru clienți și pentru societate. 

Schimbarea sistemului bancar poate crea o serie de reacții în lanț care vor transforma sistemul rigid și închis de astăzi într-un sistem mai democratic, incluziv, accesibil, echitabil, responsabil și mai sustenabil. Această transformare se poate realiza prin acces extins la soluții financiare pentru populație, inclusiv pentru persoanele care nu sunt considerate astăzi eligibile de către sistemul bancar, acces la alegeri financiare optime făcute de către clienți, reziliență financiară sporită și, în general, o viață financiară mai bună. Un sistem financiar incluziv poate aduce multe beneficii, după cum am arătat aici

Dar cum poate fi transformat un sistem atât de înrădăcinat și omniprezent? Prezentăm în acest articol în două părți teoriile schimbării unui sistem uman.  

SCOPUL ȘI CICLURILE DE EVOLUȚIE A UNUI SISTEM COORDONAT DE ACȚIUNI UMANE 

Sistemele coordonate de acțiunea umană diferă de sistemele acționate de mașini sau procese robotizate, deoarece spre deosebire de mașini, oamenii pot fi distrași de scopul sistemului sau își pot pierde încrederea în scop. În consecință, sistemele umane sunt mai puțin cauzale, liniare sau previzibile. Conduse de interesul fiecărui participant, sistemele umane prosperă datorită ceea ce numim astăzi un efect de rețea. Apoi, ating apogeul când interesele se consolidează, iar sistemele devin insuficient incluzive. În cele din urma, acestea intră într-o fază de declin atunci când participanții își pierd încrederea și alternativele devin disponibile.  

Prin urmare, schimbarea unui sistem în care este implicată acțiunea umană nu se poate face prin adăugarea unor noi tool-uri sau a unor linii de cod de program, ci este vorba de generarea alternativelor inovatoare și transformatoare a paradigmelor, conectarea și protejarea acestor alternative pentru ca acestea să poată fi adoptate.  

Schimbarea unui sistem existent nu este o sarcină ușoară, indiferent cât de curajoasă, determinată și muncitoare este o entitate sau un grup de oameni. Cu toate acestea, unele teorii ne pot lămuri cu privire la modul în care poate avea loc această schimbare.  

TEORIA TRANZITIEI PROPUSĂ DE GEELS ȘI KEMP 

Teoria tranziției descrie diferitele strategii interconectate care trebuie aplicate la diferite niveluri ale societății pentru a cataliza o schimbare a sistemului. 

Această teorie are la bază un model ierarhic pe 3 niveluri, după cum reiese și din rezumatul creat de fondatorii Finance Innovation Lab

Peisajul: 

Peisajul este structura sau contextul extern în care interacționează actorii care formează un sistem. Este vorba mai mult despre terenul pe care este jucat jocul, decât despre joc în sine. Peisajul acoperă aspectele demografice, inovația tehnologică, factorii de mediu și alte tendințe generale, precum și normele sociale și culturale care alcătuiesc și perpetuează ceea ce credem că este normal. 

Economia neoliberală care funcționează în societataea noastră este un exemplu de parte a peisajului actualCel mai frecvent, declarații precum „creșterea este bună” sunt prezentate și aprobate de instituții puternice din mass-media, guvern și din mediul de afaceri. Prin urmare, pare a fi de bun simț să urmăm politici și practici care vor susține o creștere mai mare, chiar și atunci când această creștere provoacă multe dintre problemele cu care ne confruntăm, precum schimbările climatice și inegalitatea. 

Regimul: 

La nivel de regim, accentul se pune mai mult pe dinamica puterii. Cine modelează regulile jocului? Cine are acces la cele mai valoroase informații? Cine este inclus și cine este exclus? Cine decide cum sunt alocați banii? Cine ajunge să modeleze drumul spre succes în cadrul sistemuluiRegimul cuprinde întreaga infrastructură care perpetuează „modul în care lucrurile sunt făcute”: instituțiile, aranjamentele pieței, cultura, politicile și reglementările care impun și protejează status-quo-ul. Toate aceste elemente definesc ceea ce Teoria Tranziției numește „regim”. 

Nișele: 

Nișele sunt nivelurile din sistem pe care se plasează inovațiile – locuri din sistem  care le protejează de selecția normală a pieței, așa cum este definită de regim. 

CUM SE SCHIMBĂ SISTEMUL 

Stabilitatea sistemului rezultă din legăturile care se formează între diversele elemente constituiente ale sistemului. Elementele și legăturile dintre ele sunt rezultatul activităților grupurilor sociale care le produc și reproduc. Această stabilitate sau evoluție în jurul unui status-quo are mai multe consecințe. Așadar, regimul poate evolua doar de-a lungul unor traiectorii care sunt compatibile cu el însuși și acceptabile în peisajul în care se regăsește. Aceste traiectorii acceptate implică faptul că sistemul va evolua doar incremental. În schimb, alte cercetări au arătat că sistemele care evoluează progresiv sunt predispuse, în timp, la declin sau la perturbări din partea altor sisteme inovatoare. 

În Teoria Tranziției, nișele permit apariția inovației radicale deoarece sunt locuri în sistem care protejează inovatorii de selecția normală a pieței, așa cum este definită de regim. Ele produc soluții cu performanțe reduse, dar care abordează probleme din arii neacceptate de regim sau în funcție de valorile respinse în peisajul actual. Ele permit, de asemenea, să fie abordate șrezolvate probleme ignorate în întregime de regim.  

Promovarea acestor nișe creează oportunități cu potențial de schimbarepe care regimul nu le poate produce. Dacă sunt protejate suficient, inovațiile se stabilizează și devin un design dominantcare, ulterior, este preluat de regim și care are puterea de a schimba regimul în timpul acestui proces. Cu toate acestea, noul design va fi integrat numai în perioadele în care există tensiuni în cadrul regimului sau când acesta este presat de schimbările care au loc în peisaj. Geels numește aceste perioade „ferestre de oportunitate”. În cele din urmă, atunci când noul design dominant este adoptat de regim, peisajul normalității se modifică la rândul său, iar sistemul se schimbă.  

Noi avem mijloacele de a intermedia și a impulsiona această schimbare. Prin intermediul Programului de Acces Timpuriu oferim platformă care vă conferă posibilitatea de a face parte din revoluțonarea unui sistem învechit. Împreună, putem intensifica și convinge marii jucători că politicile financiare mai bune înseamnă, implicit, șafaceri mai sigure. 

 22TRUST VENTURE SCHIMBĂ SISTEMUL 

 22Trust Venture lansează un experiment în viața reală - Early Access Program - pentru a demonstra băncilor beneficiile pe care le poate aduce tuturor un mod nou de a face banking – incluziv și reciproc avantajos. În România, 72% dintre toate economiile personale aflate în conturile deschise la bănci sunt deținute de doar 5% din clienți. 22Trust Venture schimbă această situație aducând obiceiurile financiare bune în viața ta de zi cu zi.    

Dacă îți dorești un sistem bancar demn de secolul 21 - corect, incluziv, sustenabil, un sistem care să permită fiecărui cetățean să beneficieze de pe urma acțiunilor sale, hai alături de noi în Early Access Program. 

  

SURSE 

Teoria tranziției a lui Geels 

FIL_SystemsChange-Web-Final.pdf (financeinnovationlab.org)  


Feature image credit



Leave a Reply

Your email address will not be published.


Comment


Name

Email

Url